Türkiye, 18 Şubat 1952’de dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın katılım belgelerini imzalamasıyla NATO’ya resmen üye oldu. Böylece Türkiye, Yunanistan ile birlikte İttifak’ın ilk genişleme sürecinde yer aldı.

İsrail, Gazze’de Sivillerin Sığındığı Okulu Vurdu İsrail, Gazze’de Sivillerin Sığındığı Okulu Vurdu

Stratejik konumu ve güçlü askeri kapasitesiyle NATO'nun güney kanadını güçlendiren Türkiye, harekat ve misyonlara sağladığı destekle en fazla katkı sunan ülkelerden biri konumunda.

Türkiye, DEAŞ, El-Kaide, PKK/YPG ve FETÖ gibi terör örgütlerine karşı yürüttüğü mücadeleyle NATO'nun güvenlik politikalarına doğrudan katkı sağlıyor. Ayrıca, Kosova Gücü (KFOR) operasyonlarında aktif rol oynayarak 2023-2024 döneminde KFOR Komutanlığı görevini üstlendi.

NATO’nun deniz ve hava operasyonlarında da yer alan Türkiye, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 ve NATO Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2'yi yöneterek İttifak’ın caydırıcılık ve savunma kabiliyetini artırıyor. Ayrıca, NATO ortak fonlarına katkı sağlayarak askeri bütçeye en fazla destek veren 8. ülke konumunda bulunuyor.

Türkiye, NATO’nun önemli karargahlarına da ev sahipliği yapıyor. İzmir’de NATO Müttefik Kara Komutanlığı (LANDCOM), İstanbul’da NATO Hızlı Konuşlandırılabilir Kolordusu (NRDC-TÜR) bulunuyor. Ayrıca, Ankara’da NATO Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi, İstanbul’da NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi faaliyet gösteriyor.

Türkiye, NATO üyeliğinde 73 yılı geride bırakırken, İttifak içindeki stratejik konumunu ve etkisini sürdürmeye devam ediyor.